Problem z zacinającą się stacyjką.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konrad1233
    Classic
    • 2013
    • 3

Użytkował ktoś MOLL KAMINA START 74Ah/680A EN ?
    Odnośnie moll m3 jest dużo opinii a kamina ?

W tej samej cenie mogę wziąć Boscha S4, ZAP Sznajdera Plus, Vartę Blue Dynamic...
  • TheFunkBandit!
    Classic
    • 2011
    • 5

Witam,
    Szukałem podobnego tematu i nic nie znalazłem.

Mam problem ze stacyjką w swojej Octavii I ('98).
    Otóż zacina mi się stacyjka- po włożeniu kluczyka mam problem z jego przekręceniem. Problem dotyczy tylko pierwszego "przeskoku", przy uruchamianiu zapłonu i rozrusznika wszystko idzie płynnie.

Sprawdziłem na dwóch kluczykach (myśląc, że to wina zużytego kluczyka) ale niestety problem wygląda identycznie przy obu (drugi właściwie nieużywany) :/

Co ciekawe- problem nie występuje gdy jest chłodno (np ok godziny 7 rano, wychodząc do pracy odpalam auto bezproblemowo. Gdy jednak wracam do domu a samochód stał na słońcu 8 - 10 godzin- przekręcenie kluczyka bywa bardzo trudne).

Zetknął się ktoś z czymś takim? tylko wymiana wkładki? czy może naprawia się to jakoś?

o WD40 słyszałem skrajne opinie... jedni mówią śmiało, inni stanowczo odradzają... co myślicie?

dzięki z góry za kazdą pomoc.
    It's Funky Rhythm, You Can't control it!

Komentarz

• krisoctav
      Rider
      • 2008
      • 417

wd 40 to na nadaje się na odkręcenie zapieczonych śrub i tylko do tego taki rocznik to bym się pokusił o nowa stacyjkę bo jak kiedyś się zablokuje dalej to rozrusznik możesz spalić aczkolwiek dobry elektryk może cuda zdziałać ale rocznik robi swoje i może być już nieco wyrobione elementy

Komentarz

• patryk23
        L&K
        • 2011
        • 1105
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

radze jak najszybciej zregenerować zapadki w bębenku stacyjki i.... nie radze używać żadnych wynalazków (wd 40 ) bo wyplukuje resztki smaru i w skrajnych przypadkach trzeba rwac stacyjkę.

Co do problemu poczytaj o tym w oplu , jest tam nagminne , wiem bo sam to przerabialem w vectrze B i zafirze A może ci pochodzić rok albo jutro zde3chnie na amen . Problem nasila się ze wzrostem temperatury

Komentarz

Pracuję...